Home
Historie
Restaurant
Hotel
Vergaderen
Ontspanning
De rust is onaangetast

Wyncko Tonckens herinnert zich zijn jeugd tussen de aardappelvelden...
Lees verder >

Historie

Wie het historische pand van De Jufferen Lunsingh binnenstapt, heeft het gevoel in een andere tijd terecht te komen. Het kost weinig moeite om je voor te stellen hoe mensen uit vroeger tijden hier hebben geleefd en gewerkt. Je ziet de dames borduren in de brede vensterbanken, je ruikt de worsten die boven de haard gedroogd worden.

1700 - Vijf vrijgezelle zusters

In het oorspronkelijke huis, het gedeelte waar nu de Cognackamer en de keuken zijn, woonden in het van 1724 tot 1780 vijf vrijgezelle zusters: de jufferen Lunsingh. Een muuranker in een van de gastenkamers herinnert ons aan die tijd. Toen Henrica in 1780 overleed, ging het bezit over op de kinderen van hun enige getrouwde zuster Annegien.

1800 - Burgemeester

In het begin van de negentiende eeuw kwam de boerderij in het bezit van de welgestelde notaris en burgemeester Johannes Tonckens. Die bouwde voor het bestaande woonhuis een groot voorhuis.

1900 - Het Witte Huis

In het begin van de twintigste eeuw werd de grote schuur en het kubusvormige landhuis in Engelse stijl eraan vast gebouwd. Aan dit landhuis ontleent het Witte Huis haar bijnaam.

2000 - De Jufferen Lunsingh

In 1999 heeft Wyncko Tonckens, zelf opgegroeid in de boerderij naast Het Witte Huis, het landhuis gekocht. Hij bracht het monumentale pand samen met zijn vrouw Ellen Drenth terug in de oorspronkelijke staat en vestigde er Landhuis hotel restaurant De Jufferen Lunsingh.
Veel sprekende details uit de verschillende tijden zijn bewaard gebleven. Zo kunt u volop genieten van de schouwen, vensterbanken, balken, houten vloeren, oude kasten en grote schouw met rookhaken.

De Jufferen Lunsingh - Hoofdweg 13 - 9337 PA Westervelde - t 0592-612618 - e de.jufferen.lunsingh@wxs.nl -  facebook